Herkese Açık Wi-Fi Ağlarında Güvenliğinizi Artırmanın 11 Yolu

Halka açık bir Wi-Fi ağına bağlanmak ücretsizdir, ancak güvenlikten emin olmamak değildir. Son rapora göre, kullanıcıların %40'ının halka açık Wi-Fi kullanırken bilgileri tehlikeye giriyor. Bu büyük bir endişe değil mi? Halka açık Wi-Fi ağlarını kullanırken güvende kalmanıza yardımcı olacak bazı ipuçlarını burada bulabilirsiniz.

Bir bakışta

  • Herkese açık Wi-Fi ağı güvenli bir bağlantı değildir ve bu nedenle cihazınızı casus yazılım ve kötü amaçlı yazılım gibi siber güvenlik risklerine açık hale getirir.
  • Halka açık yerlerde Wi-Fi kullanırken nasıl güvende kalabilirsiniz? Bir VPN kullanın ve otomatik ağ bağlantılarını kapatın. Ayrıca, güvenilir web sitelerinden yararlanın.
  • Halka açık Wi-Fi ağları üzerinden etkin noktaları ve verileri kullanmadan önce.

Halka açık Wi-Fi ağlarında internette gezinmek uygun olabilir, ancak dikkatli olmazsanız tehlikeli de olabilir. Bilgisayar korsanları, siz çevrimiçiyken gizli bilgilerinize kolayca erişebilir ve hassas verileriniz üçüncü taraflara satılabilir veya size karşı kimlik avı planlarında kullanılabilir.

Halka açık bir Wi-Fi ağı kullanmak tehlikeli midir?

Genellikle halka açık bir Wi-Fi ağı kullanmak güvenlidir, ancak bazen halka açık Wi-Fi kullanırken saldırıya uğrayabilirsiniz. Bunun nedeni, siber suçluların güvenli olmayan ağlara sızmak için çeşitli teknik yöntemler ve ücretsiz araçlar kullanmasıdır. Bu şekilde, kimlik hırsızlığı yapmak için kullanılabilecek şifreler, finansal bilgiler ve hassas veriler dahil olmak üzere bilgileriniz çalınabilir.

Neyse ki, halka açık Wi-Fi ağlarında gezinirken güvenliğinizi artırmak ve kendinizi zarar görmekten korumak için yapabileceğiniz birçok şey var.

İşte halka açık Wi-Fi ağlarında güvenliğinizi artırmanın 11 yolu .

  1. Cihazınızın adını değiştirin

    Wi-Fi güvenliği söz konusu olduğunda , halka açık Wi-Fi ağları benzersiz bir canavardır. Sandığınız kadar güvenli olmayabilirler. Peki, internet bağlantısı olan bir kişinin ne yapması gerekiyor? Halka açık Wi-Fi kullanırken güvenliğinizi artırmak için, cihazınızın adını değiştirmek için biraz zaman ayırın.

    Ağınız için yeni bir SSID (varsayılan ad) değiştirin veya ayarlayın ve şifrelemeyi devre dışı bırakın.

    Bilgisayar korsanları, savunmasız cihazları belirlemek için attwifi veya Linksys gibi yaygın adlar kullanır. Bu varsayılan adları değiştirerek, çevrimiçi gezinirken bilgisayar korsanları tarafından izlenme riskini azaltabilirsiniz.

  2. Güvenli bir Wi-Fi ağı kullanın

    Aktif olduğunuzda telefonunuzu veya bilgisayarınızı anında açık bir Wi-Fi ağına bağlamak cazip gelebilir. Ne yazık ki, halka açık Wi-Fi ağlarının çoğu güvenlik riskleriyle doludur. Kişisel bilgilerinizin açığa çıkmasını istemiyorsanız, en iyisi bu ağları hiç kullanmamak veya yalnızca acil durumlarda kullanmaktır.

    En güvenli yol? Bir sanal özel ağ (VPN) kullanın. Bir VPN ile, genel internet sunucuları arasında dolaşmadan önce tüm web trafiğiniz şifrelenir , bu da yabancıların (bilgisayar korsanları gibi) neler yaptığınızı görmesini imkansız hale getirir.

    VPN, bilgisayarınız ile VPN hizmetiniz tarafından kontrol edilen bir sunucu arasında güvenli ve şifreli bir bağlantı oluşturmaya yardımcı olan özel bir programdır. Bir VPN ile, tüm web trafiğiniz nihai varış noktasında şifresi çözülmeden önce şifreli bir tünelden gönderilir. Başka bir kafedeki bilgisayar korsanı gibi halka açık Wi-Fi'yi gözetleyen birinin ne yaptığınızı görmesi imkansızdır.

  3. Şifrelenmiş Web Sitelerini Kullanın

    Her şeyden önce, savunma, çoğu web tarayıcısında ve uygulamasında bulunan şifreli web sitelerini kullanır. Google Chrome, Brave veya Firefox için HTTPS Everywhere gibi bir uzantı da kullanabilirsiniz; sahibi tarafından belirtilmemiş olsa bile her zaman güvenli bir siteye bağlanmanızı sağlar.

    Herkese açık bir VPN'de gezinme konusunda rahat değilseniz ve WPA2 güvenliğine (Wi-Fi Korumalı Erişim II olarak da bilinir) erişiminiz yoksa, genel Wi-Fi ağları üzerinden hassas bilgiler içeren hesaplarda oturum açmaktan kaçının .

    Bazı kötü niyetli aktörler, kafeler ve oteller gibi saygın işletmeler gibi görünen Wi-Fi ağları kurar. Bu sahte ağlara kötü ikiz erişim noktaları denir ve insanları kandırarak oturum açma kimlik bilgilerini sağlamaları için kullanılırlar. Diğer durumlarda, hassas bilgiler için tüm ağ trafiğini izleyen tuş kaydediciler veya diğer casus yazılımlarla halka açık Wi-Fi ağları kurabilirsiniz.

  4. İnternet erişimine ihtiyacınız olmadığında bağlantıyı kesin

    Bilgisayarınız halka açık bir Wi-Fi ortak erişim noktasıyla bağlantı kurmaya çalışırken, güvenlik tehdidi olabilecek adını ve IP adresinizi yayınlıyor. Dizüstü bilgisayarınızda saklanan hassas bilgileriniz olmasa bile, yabancılar tarafından izlenmek eğlenceli değildir.

    İstenmeyen casusluğu önlemek için internet erişimine ihtiyacınız olmadığında Wi-Fi'nizi kapatın. Alternatif olarak, IP adresinizi maskeleyen ve genel ağlar üzerinden tüm iletişiminizi şifreleyen bir sanal özel ağ (VPN) kullanabilirsiniz.

  5. Erişim Noktalarında Kişisel Verilerden Kaçının

    Halka açık bir Wi-Fi ağı kullanıyor olmanız, gizliliğinize dikkat etmemeniz gerektiği anlamına gelmez. Bilgisayar korsanları, şifreleri, finansal verileri veya kişisel fotoğrafları veya mesajları toplamak için erişim noktalarını hedefleyebilir. Halka açık bir Wi-Fi bağlantısı kullanan kişilerin kimlik avı dolandırıcılığına yakalanması veya kişisel bilgilerinin pazarlama amacıyla çevrimiçi olarak satılması yaygın bir durumdur.

    Ayrıca, bazı bilgisayar korsanları bağlantınızdan bant genişliği çalmak isteyebilir; Bir kafede tanımadığınız kişilerle internet bağlantınızı paylaştığınızda, erişim sorunlarından daha fazlasını yaşama şansınız her zaman vardır. Bu nedenle, Veri güvenliği sizin için önemliyse, herhangi bir erişim noktasına bağlıyken hassas sitelere erişmeden önce iki kez düşünün.

  6. Özel göz atma/gizli modu kullan

    Herkese açık bir Wi-Fi ağına bağlanacaksanız, İnternet tarayıcınızın gizli tarama veya gizli modda olduğundan emin olun. Hangi web sitelerini ziyaret ettiğiniz ve hangi dosyaları indirdiğiniz dahil olmak üzere, siz çevrimiçiyken İnternet etkinliğinizi başka birinin görmesini engelleyecektir.

    Herkese açık bir bilgisayarı kullanmayı bitirdiğinizde tüm dosyaların tamamen silindiğinden emin olun; aksi takdirde, birisi saklanan herhangi bir veriye bakabilir.

    Yalnızca gerekliyse bağlanın: Halka açık Wi-Fi ağlarını mümkün olduğunca seyrek ve yalnızca kısa süreler için kullanın . Bağlıyken cihazları senkronize etmeyin veya yedeklemeyin ve mümkünse iş amaçlı kullanmayın.

    Güvenli Wi-Fi kullanın: Halka açık bir Wi-Fi ağına bağlanmanız gerekiyorsa, WPA2 şifreleme türüyle güvenliğinin sağlandığından emin olun . HTTPS'nin önünde bir HTTP görürseniz uzak durun.

    Uluslararası erişim noktalarından kaçının: Halka açık bir Wi-Fi ağı kullanırken kötü bir adam dünyanın herhangi bir yerinde olabilir. Tüm verilerinizin ele geçirilmesi veya çalınması durumunda korunması için cihazınızın şifrelendiğinden emin olun.

  7. İki faktörlü kimlik doğrulama kullanın

    İki faktörlü kimlik doğrulamayı ve çevrimiçi bir banka hesabınız varsa veya düzenli olarak alışveriş yapıyorsanız bunun neden bu kadar önemli olduğunu duydunuz . Kullanıcı adınız ve şifrenizle giriş yapabilirsiniz ve ardından giriş bilgilerinizle birlikte girdiğiniz bir kod veya kısa mesaj alırsınız.

    İki faktörlü kimlik doğrulama, parolanızın ötesine ekstra bir Wi-Fi Güvenliği katmanı ekleyerek başka birinin hesabınıza girmesini zorlaştırır. Kurulumu da kolaydır: çoğu hizmet, hesap ayarlarında etkinleştirilebilecek iki faktörlü seçenekler sunar (Google Authenticator, popüler bir seçenektir).

    Daha sonra, tanımadığınız bir bilgisayardan oturum açmayı her denediğinizde, hizmet kısa mesaj veya uygulama bildirimi yoluyla bir kod gönderir; doğru bir şekilde girildikten sonra erişim elde edeceksiniz.

  8. Kişisel bilgilerinizi çevrimiçi vermeyin

    Wi-Fi uygun olsa da, aynı zamanda tehlikelidir. Genel bir ağa bağlanırken, bilgisayar korsanlarının ve kötü niyetli kişilerin kişisel bilgilerinizi, sosyal güvenlik numaralarınızı veya kredi kartlarınızı ele geçirmesi kolaydır. Wi-Fi kullanırken bu bilgilerin hiçbirini asla vermemelisiniz.

    Ayrıca, cihazınızı yalnızca bildiğiniz ve güvendiğiniz genel ağlara bağlayın. Örneğin, güvenlik önlemlerinden emin olmadığınız bir Starbucks'a bağlıyken banka hesabınıza giriş yapmamalısınız.

    Başka bir seçenek yoksa halka açık ücretsiz Wi-Fi'ye asla güvenmeyin çünkü bu ağlar, gizli bilgilerinize erişmekten başka bir şey istemeyen suçlularla dolu olabilir.

  9. Güvenli Bağlantıyı Kontrol Edin

    Bilgisayar korsanlarının sizi güvenli görünen ancak güvenli olmayan bir ağa bağlanmanız için kandırarak verilerinize erişmesinin son derece zahmetsiz bir yoludur. Bağlantınızı güvende tutmak için oturum açmadan önce HTTPS ( SSL Sertifikası ) kullandığından ve kapalı bir asma kilit simgesine sahip olduğundan emin olun.

    Giriş Yapmayın: Güvenli olmayan bir bağlantı keşfederseniz, şifreler veya kredi kartı numaraları gibi aleyhinize kullanılabilecek herhangi bir bilgiyi girmekten kaçının. Bunlar en iyi şekilde güvenli ağlara yazılır.

    Gereksiz Dosyaları İndirmeyin: Birinin bazı dosyaları geride bırakması, ona ihtiyacınız olduğu veya indirmeniz gerektiği anlamına gelmez. Güvenli Yuva Katmanı (SSL) protokolü, sizinle bir web sitesi arasındaki tüm iletişimleri şifreleyerek, bağlantı halindeyken hiç kimsenin faaliyetlerinizi dinlememesini sağlar. SSL mevcut değilse, hiç giriş yapmayın.

    Bir Reklam Engelleyici Kullanın: Çoğu reklam engelleyici, virüs veya diğer kötü amaçlı yazılımları içerebilen kötü amaçlı reklamları da engeller. Halka açık Wi-Fi ağlarına bağlanıldığında reklamların yüklenmesini önlemek için bir reklam engelleyici kullanın.

  10. Parolalarınızı sık sık güncelleyin

    Halka açık Wi-Fi kullanıyorsanız, hassas belgeleri e-postayla göndermek veya banka hesabınıza giriş yapmak gibi parolanızı yazmanızı gerektirecek hiçbir şey yapmamaya çalışın. Parolanız ne kadar büyük ve karmaşıksa, o kadar güvende olursunuz.

    Alternatif olarak, mümkünse halka açık bir Wi-Fi ağı kullanmayın. Bir ağ bir parola talep ediyorsa ancak parolanın ne kadar uzun olması gerektiğini veya hangi karakterleri içermesi gerektiğini belirtmiyorsa, uzak durun; bu , ortadaki adama (MITM) yönelik bir girişim olabilir veya geçerli sertifika saldırıları olmayabilir.

    Genel ağları kullanırken Wi-Fi'yi kapatmak istemiyorsanız, parolalarınızın karmaşık olduğundan ve bunları düzenli olarak değiştirdiğinizden emin olun. Ayrıca mümkün olan her yerde Multi-Factor Authentication kullanın ve halka açık Wi-Fi ağları üzerinden hassas hesaplara erişmekten kaçının.

  11. Gerekirse ebeveyn denetimlerini ayarlayın

    Ev yönlendiricinizin ayarlarını kontrol edin ve bilgilerinizi mümkün olduğunca güvenli tutmak için bir yönlendirici parolası ayarlandığından emin olun. Başkalarının Wi-Fi ağınıza katılmasını istemiyorsanız (bu, açık bir Wi-Fi bağlantısı kullanmaktan daha tehlikeli olabilir) bu ayarı değiştirin.

    Genellikle oldukça kolaydır: Yönlendiricinizin web arayüzünde Gelişmiş Ayarlar'ı bulun, Wi-Fi Güvenliği gibi bir seçenek arayın ve açın. Apple iPad veya iPhone'da Ayarlar > Wi-Fi > [ağ adınız] > Parola > Katıl'a dokunun.

Çözüm:

Birçok kafe, alışveriş merkezi ve havaalanı ücretsiz Wi-Fi sunar, ancak siber suçlular her zaman bu tür kolay hedefler arar. Bu tür güvenli olmayan verileri yakalarlar ve grup ayrıntılarını yakalayabilirler ve kimlik bilgilerini kolayca girebilirler. Günlük internet aktiviteleri için bu tür güvensiz halka açık wi-fi bağlantı noktalarından kaçınılması önerilir. Bir şekilde halka açık Wi-Fi kullanıyorsanız, yukarıdaki güvenlik ipuçlarına uyulmalıdır.