HTTP ve HTTPS Protokolleri Arasındaki Fark Nedir?

HTTP ve HTTPS arasındaki fark, işletmenizin başarılı olması veya bir veri ihlaline maruz kalması arasındaki fark olabilir. Bu iki temel bağlantı türü hakkında bilmeniz gereken temel farkları hızlıca vurgulayalım.

HTTP veya köprü metni aktarım protokolü, web sitelerinin SSL/TLS sertifikası adı verilen özel bir güvenlik aracı olmadan geri döndüğü varsayılan bağlantı türüdür. Tarayıcı pencerenizin üst kısmındaki asma kilidi görüyor musunuz? Bu, güvenli bir bağlantı olan HTTPS kullandığınız anlamına gelir (dolayısıyla sonunda "S"). Bir tane görmüyorsanız, verilerinizi savunmasız bırakan güvenli olmayan (korumasız) bir bağlantı kullanıyorsunuz demektir. (Kısacası, HTTP ile HTTPS arasındaki fark budur.)

En hassas verilerinizi Cadılar Bayramı şekeri gibi dağıtmayı sevmiyorsanız, tüm web sitesi bağlantılarınız için HTTPS kullandığınızdan emin olmak isteyeceksiniz.

Ancak kısaltmanın sonuna fazladan bir harf eklemenin yanı sıra, HTTP ve HTTPS arasındaki fark nedir? Merak etmeyin, bilmeniz gereken her şeyi birkaç dakika içinde ele alacağız.

Haydi çözelim.

HTTP ve HTTPS'ye 2 Dakikalık Genel Bakış ve Farkları

HTTP ve HTTPS'nin her ikisi de internet bağlantı protokolleridir; yani, verileri taraflar arasında uzaktan nasıl ileteceğinizi yöneten kurallar dizisidir. (Örneğin, web siteniz ile ona bağlanan müşteriler arasında.)

İkisi arasındaki fark, veri güvenliğinde yatar: Biri, doğrulanmış kimlik ve ortak anahtar kriptografisi kullanarak aktarılan verileri (HTTPS) korurken, diğeri korumaz (HTTP). Bu, verilerin HTTP yoluyla iletilirken, müdahale saldırılarına (ör. ortadaki adam saldırıları) karşı savunmasız olduğu anlamına gelir. HTTPS temelde HTTP'dir ve üzerinde "ekstra" küçük bir şey vardır.

HTTPS = HTTP + Taşıma Katmanı Güvenliği (TLS)

TLS, muhtemelen duymuş olduğunuz SSL'nin halefidir ve bir site sahibinin SSL/TLS sertifikası (aka bir web sitesi güvenlik sertifikası ) adı verilen özel bir dijital sertifika yüklemesini gerektirir. TLS, daha güvenli hale getirmek için doğrulanmış dijital kimlik ve şifrelemeyi geleneksel HTTP istek ve yanıt mesajlarıyla birleştirir. Bu şekilde, istenmeyen kullanıcılar bu iletileri aktarırken yakalayamaz ve okuyamaz.  

Burada HTTPS'nin nasıl çalıştığına dair tüm teknik ayrıntılara girmeyeceğiz — bu makalede bunun için yeterli zaman yok. Bunun yerine, web sitesi bağlantılarının güvenliğini sağlama söz konusu olduğunda HTTP ve HTTPS arasındaki farkı görmek için aşağıdaki resme bakın:

HTTP ve HTTPS grafiği, güvenli olmayan veya güvenli bağlantılar kullanan iki protokol arasındaki farkın görsel bir temsilini gösterir

Resim yazısı: Aktarılan verilerin güvenliğini sağlamak için HTTP ve HTTPS arasındaki farkı gösteren bir dizi diyagram.

İşte HTTP ile HTTPS arasındaki farkları vurgulayan hızlı bir bakış kılavuzu:

Protokol Türü HTTP HTTPS
Nedir (Teknik Tanım) Köprü metni taşıma protokolü — bu, verileri düz metin olarak iletmek için bir dizi kuraldır. Köprü metni aktarım protokolü güvenli — bu kurallar dizisi, aktarım halindeki verileri şifrelemek için doğrulanmış dijital kimlikle şifrelemeyi birleştirir. Bu, verilerinizin yetkisiz erişime karşı güvende olduğu anlamına gelir.  
Basitleştirilmiş Tanım HTTP bağlantısı, herkesin görebileceği ve yetkisiz değişikliklere açık bir kartpostal göndermeye benzer. HTTPS bağlantısı, anahtarı yalnızca sizde olan ve mesajın bütünlüğünü korumak için mum damgalı bir zarfa kapatılmış kodlanmış (şifrelenmiş) bir mesaj göndermeye benzer.  
İstekler ve Yanıtlar Web siteniz için istek ve yanıt verileri şifrelenmez. Aktarılan verileri güvenli hale getirmek için verileri şifrelemek üzere önceden güvenli yuva katmanı (SSL) olan aktarım katmanı güvenliğini (TLS) kullanır.  
Bağlantı Noktası Numara(lar)ı Bağlantı noktası 80 Bağlantı noktası 443
Nasıl Etkinleştirilir Özel bir şey gerektirmez; bu, veri aktarımları için varsayılan iletişim protokolüdür. Güvenli bağlantılar başarısız olduğunda veya sunucuda web sitesi güvenlik sertifikaları yüklü olmadığında sunucular buna geri döner.   Alanınız ve kuruluşunuz hakkında doğrulanmış bilgileri içeren bir SSL/TLS sertifikasının sunucunuza yüklenmesini gerektirir.  
Etkin Olduğunu Nasıl Biliyorsunuz? Güvenlik simgeleri, web sitesi bağlantınızın güvenli olmadığını belirtmek için tarayıcınızın adres çubuğunda görüntülenir (simgeler tarayıcıya göre değişir): Üzerinde çizgi bulunan bir asma kilit simgesi Ünlem işareti olan bir asma kilit ve üzeri çizili metinle "HTTPS" Ayrıca web sitesinin URL'sinin başında “http://” ifadesini de göreceksiniz. (Bu, görüntülenmesi için URL'yi tıklamanızı gerektirebilir.)   Web sitesinin (veya daha doğrusu bağlantısının) güvenli olduğunu bildiren kilitli bir asma kilit simgesi. Web adres çubuğunda da “https://” görüntülendiğini göreceksiniz. (Bu, görünmesi için önce URL'yi tıklamanızı gerektirebilir.)
Güvenlik riskleri Siber suçluların iletişimlerinizi kesmesine ve aktarım sırasında verilerinizi çalmasına, değiştirmesine veya silmesine olanak tanıyan   ortadaki adam (MitM) saldırılarına karşı savunmasızdır . Aktarım sırasında verilerinizi MitM saldırılarına ve diğer ilgili güvenlik sorunlarına karşı korumak için önerilen güvenlik mekanizması.
Performans Hızları HTTP, HTTPS'den daha hızlıdır, ancak fark önemsizdir ve ikincisinin güvenlik avantajlarından daha ağır basmaz. HTTPS, HTTP'den daha yavaştır ancak daha güvenlidir. Ancak verileri sıkıştıran ve çoğullamayı destekleyen HTTP/2 daha hızlıdır ve HTTPS kullanımını gerektirir.

Neden HTTP Yerine HTTPS Kullanmalısınız?

Kullanıcılar HTTP aracılığıyla yüklenen web sitelerini ziyaret ettiklerinde, daha fazla ilerlememeleri konusunda uyarıda bulunan “Güvenli Değil” mesajları göreceklerdir. Tahmin edebileceğiniz gibi, bu uyarılar itibarınızı ve müşterilerle olan ilişkinizi olumsuz etkileyebilir. Ne de olsa, verilerini güvende tutmak için görünür bir çaba göstermezken neden sana güvensinler? Yapmamalılar ve haklı olarak da öyle. Bu nedenle, web sitenizi daha güvenli hale getirmek için adım atmanız ve bu konuda bir şeyler yapmanız gerekiyor.

İnternetten önce, güvenli bir şekilde veri alışverişi yapmak için biriyle fiziksel olarak buluşmanız gerekiyordu. (Klasik casus filmlerindeki gizli buluşmaları düşünün). Aksi takdirde, birisinin içeriğinde yetkisiz değişiklikler yapabileceği bir mesajın ele geçirilme riskini alırsınız ve aradaki farkı asla anlayamazsınız.

Neredeyse anlık iletişim çağında, bu zaman alıcı ve pahalı buluşmalar artık gerekli değil. HTTPS'yi mümkün kılan şeyin özünde yer alan ortak anahtar şifreleme, dünyanın her yerindeki insanların güvenli uzaktan iletişim kurmasını sağlar.

Web sitenizde HTTPS'yi etkinleştirmek, birkaç önemli nedenden dolayı akıllıca bir harekettir:

  • HTTP isteklerini ve yanıtlarını rahatsız eden güvenlik sorunlarını çözer
  • Sitenizin dijital kimliğinin doğrulanmasını gerektirir
  • Müşterileri uzaklaştıran çirkin "Emin Değilim" ve "Güvensiz Web Sitesi" uyarılarından kurtulur

HTTP ve HTTPS Siteleri Tarayıcınızda Nasıl Görüntülenir (Chrome, Firefox ve Microsoft Edge)

Google Chrome tarayıcısındaki web adres çubuğuna bakın: Görüntülenen kilitli bir asma kilit simgesi var mı? Üzerine tıkladığınızda URL'nin kendisinde bir "https://" görünmesine ne dersiniz? Bu sorulardan herhangi birine (veya her ikisine) evet yanıtı veriyorsanız, harika! Bu, güvenli, şifreli bir bağlantı kullandığınız anlamına gelir.

Güvenli bir HTTPS bağlantısı kullanılarak yüklenen Hashed Out'un ekran görüntüsü

Resim yazısı: HTTPS bağlantısı kullanan güvenli bir web sitesinin ekran görüntüsü örneği. Bu, güvenlik asma kilit simgesinin web sitesi URL'sinin soluna eklenmesiyle gösterilir.

Chrome'da kilitli bir asma kilit görmediğiniz, ancak bir ünlem işareti (veya ünlem işaretli bir asma kilit) gördüğünüz için cevabınız hayır ise, bu , web sitesinin HTTP kullandığı ve güvenli olmadığı anlamına gelir :

Güvenli olmayan HTTP protokolü aracılığıyla yüklenen örnek bir web sayfasının ekran görüntüsü

Resim yazısı: Güvenli olmayan (HTTP) bir web sitesinin Google Chrome'da görüntülendiği şekliyle ekran görüntüsü. Bu ünlem işareti, kullanıcının dikkatini çekmek ve onları web sitesinin güvenli olmadığı konusunda uyarmak içindir.

BadSSL.com'un "güvenli değil" uyarısı görüntüleyen süresi dolmuş bir SSL/TLS sertifikası hatası gösteren bir örnek yükleyen ekran görüntüsü

Resim yazısı: Google Chrome'un HTTP hata mesajlarını nasıl gösterdiğine bir bakış (bu durumda, süresi dolmuş bir SSL/TLS sertifikasının nasıl göründüğü).

Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, tarayıcılar şeylere kendi dönüşlerini koymayı severler. Mozilla'nın Firefox tarayıcısı biraz farklı bir yaklaşım benimsiyor ve adres çubuğunda asma kilidi kırmızı bir çizgiyle gösteriyor:

Firefox tarayıcısında yüklenen bir HTTP (güvenli olmayan) siteyi gösteren gerçek dünyadan bir örneğin ekran görüntüsü

Resim yazısı: Firefox'ta güvenli olmayan (HTTP) bir bağlantı üzerinden yüklenen bir web sitesinin ekran görüntüsü. Burada Chrome ile aynı konsept geçerlidir - yalnızca bu sefer, web sitesinin güvensizliğini belirtmek için kırmızı bir eğik çizgi kullanır.

Google Chrome'a ​​benzer şekilde, Microsoft'un Edge tarayıcısı da güvenli olmayan bir web sitesi kullandığınızın açık olmasını istiyor. Dikkatinizi çekmek için renkli ünlem işaretleri ve üstü çizili metin kombinasyonuyla neredeyse aynı kullanıcı arayüzünü kullanıyorlar - SSL/TLS ile ilgili hata mesajları için Chrome kadar kırmızı kullanmıyorlar. Örneğin, güvenli olmayan bir web sitesinden alınan bu ekran görüntüsüne bakın:

HTTP ve HTTPS grafik örneği: Microsoft Edge'de güvenli olmayan bir web sitesi yükleniyor.

Resim yazısı: Microsoft Edge tarayıcısında güvenli olmayan (HTTP) bir bağlantı aracılığıyla yüklenen bir web sitesinin ekran görüntüsü. Bu, Chrome'un aşk çocuğu ve Firefox'un uyarı göstergeleri gibidir: Chrome gibi ünlem işareti ve “Güvenli Değil” mesajı var, ancak Firefox'taki eğik çizgi gibi kırmızı renklendirme var.

 

 

HTTP ve HTTPS Farkları Üzerine Son Düşünceler

Web sitenizde HTTPS'yi etkinleştirmenin neden basit olduğunu anlamak kolaydır. HTTP, performans açısından teknik olarak daha hızlı olsa da, daha güvenli muadilinin sunduğu güvenlik avantajlarını düşündüğünüzde sudan fırlıyor. HTTPS, yalnızca doğru tarafın güvenli verilerinize erişebilmesini sağlamak için doğrulanmış dijital kimliği şifrelemeyle eşleştirir. HTTPS, "HTTP'ye karşı HTTPS" savaşını açıkça kazanır.

Çoğu durumda, web siteniz için güvenli olmayan bir HTTP bağlantısı kullanmak için hiçbir mazeret yoktur. Site kullanıcıları tarafından hiçbir hassas bilginin istenmediği veya paylaşılmadığı web siteleri (ör. bilgi amaçlı web siteleri, ancak o zaman bile bir yönetici oturum açma URL'si olabilir) birkaç istisna olabilir. Kuruluşunuzun bir e-ticaret mağazası varsa, kullanıcıların oturum açmasına izin veriyorsa veya başka bir şekilde hassas veriler topluyorsa web sitenizi en kısa sürede HTTPS ile güvenceye almanız daha iyi olur.

Herhangi bir gecikme sizin (ve müşterilerinizin) verilerini hırsızlığa, değişikliğe ve diğer sorunlara açık hale getirir.