SERTİFİKA YETKİLİSİ (CA) NEDİR VE NE YAPARLAR?

İşletmeler her yıl platformlarını güvence altına almak için büyük paralar harcıyor. Statista'ya göre, 2022'nin sonunda güvenlik hizmetlerine yapılan toplam harcama 77 milyar dolara yükselecek. Bu tür güvenlik hizmetleri arasında kritik bir hizmet de SSL Sertifikalarıdır . Kuruluşların ve işletmelerin, kullanıcıların verilerini kriptografik şifreleme yoluyla bilgisayar korsanlarından korumalarına yardımcı olur.

Sertifika Yetkilisi (CA) nedir?

Sertifika Yetkilisi (CA), SSL sertifikaları sağlayan güvenilir bir hizmet veya varlıktır. Örneğin, web siteniz için CA'dan bir SSL/TLS sertifikası talep edebilirsiniz. Bu sertifikalar, kullanıcılarınızın web sitesiyle güvenli bir şekilde etkileşime girebileceğinin bir göstergesidir. Bir CA, kimliğinizi doğrular ve sertifikayı verir.

Dijital sertifikalar ayrıca yazılımın bozulmadan kalmasını sağlamaya yardımcı olur. CA'lar, işletmelerin güven duyması için sertifikalar ve güvenilir mühürler sağlar. Colonial boru hattı fidye yazılımı saldırısı örneğini alın. Saldırganlar, bir VPN hesabı aracılığıyla şifrelere erişmeyi başardı.

Bu tür saldırılar, güvenilir bir güvenlik hizmetine ihtiyacınız olduğunun kanıtıdır. Neyse ki, bir Sertifika yetkilisi tam olarak bunu yapar. Bu nedenle, burada CA'nın ne olduğunu ve web sitenizin güvenliğini artırmak için ne yaptıklarını tartışacağız.

Temel bilgilerle başlayalım.

Şifrelemenin Temelleri: Bir CA'nın Rolü Nedir?

Şimdiye kadar, CA'ların işletmelere SSL sertifikaları verdiğini biliyoruz. Aklınızdaki soru, SSL sertifikası nedir ve işinizi nasıl güvence altına alır?

Web sitenizin, hiçbir bilgisayar korsanının, kullanıcıların etkileşimde bulunduğu şeyleri gözetleyemeyeceği güvenli bir hatta sahip olduğunu hayal edin. SSL sertifikaları, bu tür bir güvenliği elde etmenize yardımcı olmak için şifreleme kullanır. Bir SSL sertifikasının kullandığı iki tür şifreleme vardır:

  • Asimetrik şifreleme , şifreleme ve şifre çözme işlemi için iki farklı anahtar kullanır
  • Simetrik şifreleme , şifreleme ve şifre çözme için aynı anahtarları kullanır

Bir SSL sertifikası, sunucu ile tarayıcı arasında güvenli bir bağlantı oluşturmak için asimetrik şifrelemeler kullanır. Ayrıca, bu kanal aracılığıyla veri alışverişini anonim tutmak için simetrik şifreleme kullanır. Simetrik şifreleme ile asimetrik şifreleme arasındaki temel farkı öğrenin 

Ancak, burada CA'nın rolü nedir diye sorabilirsiniz.

Sertifika yetkilisi , sertifika sahibinin güvenilir bir varlık olmasını sağlar. Kimliği doğrular ve kullanıcıların bir ortak anahtar aracılığıyla doğrulamasını sağlar. Ayrıca sertifika sahiplerinin doğrulama işlemini talep edebilecekleri özel bir anahtarı vardır.

İnceleme sürecinden sonra, SSL sertifikaları verilir ve bir ortak anahtara atanır. Ayrıca, kullanıcılar güvenli bir bağlantı için şifrelemenin şifresini çözmek için ortak anahtarları kullanır.

Bu nedenle, CA, web siteniz için tüm şifreleme sürecinde hayati bir rol oynar. CA'lar nasıl çalışır?

Sertifika yetkilisi: Bunu nasıl yapıyorlar?

CA'lar, sertifikayı vermeden önce işletmeler veya müşteriler için sunucuları doğrular. Her sertifika yetkilisi için üç adımlı bir işlemdir .

Adım 1- Alan adlarını, bireyleri veya kuruluşları doğrulayın

Adım 2- Kimliği doğrulanmış sunuculara ve kuruluşlara dijital sertifikalar verin

Adım 3- Sertifikalar ve yenileme süreci için iptal listelerini koruyun

İlk adım doğrulama ile başlar. Her sertifika yetkilisi, aşağıdakiler gibi çeşitli doğrulama türleri sağlar:

  • Etki alanı doğrulamaları – CA, web sitesinin ciddi bir alan adının istekte bulunan istemciye ait olup olmadığını doğrular.
  • Organizasyon doğrulamaları – Etki alanı bilgilerini doğrulayan ve daha fazla işletme kimliğini inceleyen sertifika yetkilisini içerirİş yerleri, yasallık, üçüncü taraf kayıtları ve diğerlerini içerebilir.
  • Genişletilmiş doğrulamalar – EV'ler, iş incelemesinin ötesinde ve mutlak meşruiyet sağlamayı içeren kuruluş doğrulamasının bir uzantısıdır.

Sertifika yetkilileri, güven zincirindeki sertifikaya bağlı olarak birçok türdedir. Birbiriyle bağlantılı sertifikalardan oluşan bir ağ, orijinal yayınlayan otoriteye kadar uzanır. Buna bir kök sertifika, birkaç ara sertifika ve bir yaprak sertifika dahildir.

  • Bir kök CA, web sitelerinizin kendinden imzalı veya özel bir anahtar aracılığıyla imzalanmış kök sertifikası verir.
  • Her SSL sertifika zincirinde en az bir ara sertifika bulunur. Kök sertifikaların güvenliği diğer güvenilmeyen varlıklara genişletmesine izin verir. Bu tür sertifikaların dahili bir CA'sı veya ara CA'sı vardır.
  • Son olarak, güvenilir CA aracılığıyla bir sunucu sertifikası veya son varlık verilir. Bir sertifika imzalama isteği aracılığıyla kök CA'ya bilgi sağlar ve doğrulamadan sonra verilir.

Aklınıza takılan soru, hangisini seçeceğiniz ve nasıl seçeceğinizdir.

Üzülme! En iyi sertifika yetkilisini nasıl seçeceğiniz aşağıda açıklanmıştır?

En iyi Sertifika Yetkilisini Seçmek: beş temel ipucu

SSL/TLS sertifikaları vermek için bir sertifika yetkilisi arıyorsanız , dikkate alınması gereken birçok faktör vardır.

Barındırma hizmeti

Önceden oluşturulmuş SSL sertifikalarıyla birlikte barındırma hizmetleri sağlayan CA'lar vardır. Bu neden önemli? Mükemmel barındırma hizmetlerine sahip olmanıza ve bir SSL sertifikası maliyetini düşürmenize yardımcı olur .

Ancak bu, bireysel işletmeler, küçük markalar ve şirketler için en iyisidir. SSL sertifikalarını barındırma hizmetiyle eşleştiren CA'ların çoğu standarttır ve genişletilmiş doğrulama sağlamayabilir.

EV Yetenekleri

Daha yüksek bir güven markası arayan bir kuruluş veya kuruluşsanız, genişletilmiş doğrulama sertifikaları önemlidir. Bir CA'nın kuruluşun kimlik, yasal veriler, konum vb. gibi çeşitli kritik bilgilerini doğruladığı yerdir.

Genişletilmiş doğrulama, kullanıcıların markanızı doğrulamasına yardımcı olur. Standart bir SSL sertifikasıyla doğrulama, etki alanıyla sınırlıdır. Bu nedenle müşterileri arasında güven oluşturmak isteyen markalar için genişletilmiş validasyon sertifikası şart. Bu nedenle Genişletilmiş Doğrulama (EV) özelliklerine sahip bir sertifika yetkilisi bulmak çok önemlidir.

PKI uzmanlığı

Genel Anahtar Altyapısı (PKI), süreçler, araçlar ve ilkeler aracılığıyla verileri şifrelemenize veya imzalamanıza olanak tanıyan bir sistemdir. Tüm şifreleme sürecini kolaylaştıracağından, uygun sertifika yetkilisinin PKI konusunda uzmanlığa sahip olması gerekir.

PKI uzmanlığı, bir CA'nın dijital sertifikalar vermesine ve kullanıcıların, cihazların ve ağ hizmetlerinin kimliğini doğrulamasına olanak tanır.

Müşteri desteği

7/24 desteği olan sertifika yetkilisi , kuruluşunuz için faydalıdır. Ancak, bir SSL sertifikası yüklemek her şey değildir ve günün herhangi bir saatinde teknik desteğe ihtiyacınız olabilir. Bu nedenle, daha iyi müşteri destek hizmetine sahip bir CA'ya ihtiyacınız var.

Sertifika yönetimi

SSL sertifikalarının verilmesi, doğrulamalar, kullanıcı kimlik doğrulaması, sertifika iptali ve yenilemeler gibi etkinliklere yol açar. Bu nedenle, sertifika yönetim araçları veya yetenekleri sunan bir CA seçmek faydalıdır. Piyasadaki birçok CA, hizmetle entegre sertifika yönetim platformları sağlar.

Bunlar, bir CA seçmek için izleyebileceğiniz birkaç ipucu. Aynı zamanda, göz önünde bulundurmanız gereken güvenlik standartlarının korunması, yılların deneyimi, zaman damgası yetenekleri vb. gibi başka faktörler de vardır.

Artık şifrelemenin CA'nın rolünün temellerini ve işiniz için doğru olanı nasıl seçeceğinizi bildiğinize göre, işte bazı pazar liderleri.

Piyasadaki En İyi Sertifika Yetkilileri

Güvenilir bir sertifika yetkilisi aradığınızda piyasada birçok seçenek vardır . Ankete göre DigiCert %18,8 pazar payını yakaladı. Ancak, yalnızca bunlar değildir ve diğer birçok sertifika yetkilisi iyi güvenlik özellikleri sağlar.

 

DigiCert

DigiCert , dijital sertifika, kod imzalama sertifikaları, PKI altyapı çözümleri vb. konularda yardımcı olan bir başka üst düzey sertifika yetkilisidir . Web sitelerini, uygulamaları ve IoT (Nesnelerin İnterneti) cihazlarını korumaya kadar çeşitli güvenlik çözümlerinde ön saflarda yer almıştır.

Sectigo

Comodo , standart doğrulama sürecinden sonra ucuz dijital sertifika sağlayan üst düzey bir sertifika yetkilisidir . Etki Alanı doğrulamasından EV kodu imzalama sertifikalarına kadar Comodo SSL, çeşitli şifreleme tabanlı çözümler sunar. Rekabetçi fiyatlara rağmen Comodo SSL, uygulamalarınız için gelişmiş koruma sunar.

Thawte

Thawte , Symantec kimlik doğrulama altyapısının ortak markasıdır. Thawte, müşterilerin ihtiyaçlarını karşılamak için SSL ürünlerini geliştiriyor. Yetkili , web sitesinin kimliğini doğrulamak için üstün şifreleme gücü sunarak farklı SSL sertifika türleriyle ilgilenir. Thawte bugüne kadar milyonlarca SSL sertifikası yayınladı.

Çözüm

Gelişmiş güvenlik çözümleri ve gelişmiş siber güvenlik söz konusu olduğunda, SSL sertifikaları vazgeçilmez hale geldi. Uygun sertifika yetkilisi, koruma için şifrelemelerden yararlanmanıza ve kullanıcılar arasında güveni sağlamanıza yardımcı olacaktır.

Müşterileriniz için bu güven işaretine sahip olmanız için güvenilir bir CA çok önemlidir. Bunlar genellikle güven sinyalleri olarak bilinir ve halk arasında ünlü asma kilit işareti olarak görülür; bunlar güvenli bir deneyimin göstergeleridir. Bu nedenle, doğru CA'yı seçmenin ve kullanıcılarınız için bu güven sinyalini almanın zamanı geldi.