Sosyal Mühendislik Saldırıları Nedir ve 5 Önleme Yöntemi

Sosyal mühendislik saldırıları, bu tür saldırıların farkında olunarak önlenebilir. Kendinizi sosyal mühendislik saldırılarının kurbanı olmaktan nasıl koruyacağınızı öğrenmek için okumaya devam edin.

Çevrimiçi güvenlik ve gizlilik söz konusu olduğunda, güvenlik sağlayan ve sizi çevrimiçi siber güvenlik tehditlerinin kurbanı olmaktan koruyacak antivirüs, güvenlik duvarları, VPN'ler vb. araçlar olduğunu biliyoruz. Bu makale, daha çok insan güvenlik açıklarına odaklanan sosyal mühendislik saldırılarından nasıl korunabileceğinizi açıklamaktadır.

Diğer çevrimiçi saldırı biçimleri gibi, sosyal mühendislik de bir tür bilgisayar korsanlığı girişimidir. Bu saldırıların fark edilmesi oldukça zor ve daha kişisel olduğu için bu saldırılar artıyor. Bu tür saldırıların her geçen gün artmasıyla birlikte, bu saldırıların farkında olmak ve kendinizi sosyal mühendislik saldırılarının kurbanı olmaktan nasıl koruyacağınızı anlamak çok önemlidir.

Sosyal mühendislik saldırılarının ne olduğunu ve bir SSL'nin sizi sosyal mühendislik saldırılarından nasıl koruyabileceğini anlayalım.

Sosyal Mühendislik Nedir?

Yaygın bir siber güvenlik tehdidi olan sosyal mühendislik saldırıları, insan etkileşimleri yoluyla gerçekleştirilir. Saldırgan, güvenlikteki en zayıf halka olan insanlardan yararlanır. Çalışanların hassas bilgileri ifşa etmelerini veya güvenlik hataları yapmalarını sağlamak için duygusal manipülasyon kullanırlar. Kuruluşlar güvenliğe çok yatırım yapsalar da, bu tür saldırılarda saldırganlar teknolojik güvenlik açıklarından çok insan güvenlik açıklarından yararlanır. Ancak özel önlemler alarak bu tür saldırıların kurbanı olmanızı engelleyebilirsiniz.

Bu saldırı birkaç adımda veya sadece bir hızlı adımda gerçekleşebilir. Saldırganlar genellikle saldırıyı gerçekleştirmeden önce gerekli arka plan bilgilerini toplarlar. Kurbanlarını belirlediklerinde ve gerekli tüm bilgiler hazır olduğunda kurbanın güvenini kazanırlar. Bunu takiben saldırgan, kurbanı güvenlik mekanizmasını kıracak hamleler yapmaya teşvik eder, böylece saldırgan hassas bilgilere erişebilir. Sosyal mühendislik saldırıları, daha çok insan açıklarına dayandığından tehlikeli olarak kabul edilir.

Bir SSL sertifikası sizi bir sosyal mühendislik saldırısından koruyabilir mi? Sosyal mühendislik saldırılarının engellenebileceği farklı yollar hakkında daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin.

Sosyal Mühendislik Saldırılarını Önleme Yolları 

Sosyal Mühendislik Saldırılarına Karşı Korunmak İçin SSL Sertifikaları

Çevrimiçi iletişiminizi ve e-postalarınızı şifreleyerek sosyal mühendislik saldırılarından uzak durabilirsiniz. Bilgisayar korsanları genellikle sosyal mühendislik saldırılarını iletişimi araya sokarak gerçekleştirir. Bu nedenle, bir SSL sertifikası kullanarak iletişimleri şifrelemek, sosyal mühendislik saldırılarını uzak tutmanın en iyi yollarından biridir. Daha çok bir zarf için kurcalamaya karşı korumalı bir mühür gibi olan bir SSL sertifikası, bir web sitesi için kimlik doğrulaması sağlayacak ve şifreli bir bağlantı kuracaktır. Bir SSL etkinleştirildiğinde, bilgisayar korsanları iletişiminize erişim sağlasa da onu okuyamaz. Verilerinizi güvence altına almak için Comodo , Geotrust veya RapidSSL gibi güvenilir bir sertifika yetkilisinden bir SSL sertifikası kullanarak web sitenizin güvenliğini sağlayabilirsiniz.

Hassas Verileri Paylaşmadan Önce Web Sitesinin Kimliğini Doğrulayın

Çevrimiçi ortamda hassas veriler sağlarken dikkatli olmalısınız. Hassas veriler isteyen ancak şüpheli görünen web sitelerine dikkat edin. Kişisel verilerinizi sağlamadan önce, URL'den önce "https://" ifadesini arayarak web sitesinin bir SSL sertifikası ile güvence altına alınıp alınmadığını kontrol edin. Unutmayın, "http" üzerinde çalışan web siteleri güvenli ve özel bir bağlantı sunmayacaktır, bu nedenle hassas ayrıntıları asla böyle bir web sitesinde paylaşmayın.

Tanınmayan Kişilerden ve İstenmeyen İletişimlerden Şüphe Edin

Sosyal mühendislik saldırılarından uzak durmak için tanınmayan kişilerden ve istenmeyen arama, mesaj ve e-postalardan şüphelenmelisiniz. Bu tür e-postalara yanıt vermeyin ve şirketiniz, çalışanları, sistemleri ve ağlarıyla ilgili bilgiler gibi hassas verileri paylaşmayın. Böyle bir e-posta veya telefon görüşmesi alırsanız, istenen verileri paylaşmadan önce o kişinin kimliğini doğrulayabilirsiniz.

Eğitim Programları Yürüterek Çalışanlarda Farkındalık Yaratmak

Kuruluşlar, çalışanların siber suçluların sosyal mühendislik saldırılarını gerçekleştirmek için insan güvenlik açıklarına nasıl güvendiğini anlamalarına yardımcı olmak için güvenlik bilinci eğitim programları tasarlayabilir. Eğitim programında bilgisayar korsanlarının bu saldırıları nasıl gerçekleştirdiğine dair örneklere yer verilmesi, çalışanların dikkatli olmalarına ve bu tür saldırıları tespit etmelerine ve ortadan kaldırmalarına yardımcı olacaktır.

Sızma Testi Yapın

Penetrasyon testi yapmak, sosyal mühendislik saldırılarını önlemenin en etkili yollarından biridir. Kalem testleri, kuruluşların olası güvenlik açıklarını tespit etmesine ve varsa sorunları siber suçlular bu güvenlik açıklarından yararlanmadan önce düzeltmesine yardımcı olacaktır. Bir sızma testi yapıldıktan sonra, olası güvenlik açıklarını içeren bir rapor oluşturulacaktır. Bu rapor, hangi dolandırıcılık ve güvenlik açıklarının azaltılabileceğini kullanarak, yoğunlaşmaya ihtiyaç duyan çalışanın veya sistemin belirlenmesine yardımcı olacaktır.

Son söz

Siber suçlular, bir kuruluşun güvenlik önlemlerini hızla ihlal etmek için sosyal mühendislik saldırıları gerçekleştirir. Bu tür saldırılardan haberdar olmak ve bu tür saldırıları önlemek için gerekli önlemleri almak esastır . İlk adım, çalışanların bu tür saldırıların kurbanı olmaması ve kuruluşla ilgili hassas verileri bir bilgisayar korsanı ile paylaşmamaları için sosyal mühendislik saldırıları konusunda farkındalık yaratmaktır.